I förra brevet behandlade vi frågan hur beslutsunderlag tas fram rent praktiskt. Nu går vi vidare med att diskutera beslutsfattande och kreativitet.
Osäkerhet
I en artikel i SDS den 23/5 skriver tre forskare från Lunds Universitet och Kings College i London att politiker och tjänstemän inte bara kan förlita sig på andras bedömning av osäkerhet utan bör ställa tydligare krav på hur osäkerhet hanteras i beslutsunderlag. Detta gäller naturligtvis även i affärsvärlden. Civilisationer utvecklas hela tiden så några beslut måste vara rätt, men frågan är om man på ett praktiskt och vardagligt plan kan förbättra kvaliteten i de beslut som tas varje dag i stort och smått. Svaret är att det går alldeles utmärkt att göra med ganska enkla medel.
Hjärnan och tankefel
Först måste vi då inse att hjärnan är som den är, formad av naturen sedan miljoner år och att den ibland spelar oss små spratt. Ett vanligt exempel är att vi tror mer på de vi ser upp till, vi tror att alla som ser ut som MC-knuttar är farliga, att om vi slår tärningen en gång till i det oändliga så ökar chansen att vinna. Grupptryck är ett annat bra exempel. Det finns hundratals väl utforskade och dokumenterade exempel på den här typen av så kallade tankefel, se listan här. Bias är ett vanligt ord för dessa psykologiska mönster som kan få en människas subjektiva bild av omvärlden att avvika från verkligheten.
Hur motverka tankefel
Tänk dig att du är med i ett ledningsgruppsmöte möte där 7 deltagare skall ta beslut om en större investering.
Hur skall detta gå till för att undvika tankefel? Är det fiffigt att ha ett beslutsunderlag? Är det en bra idé att ha en god mötesteknik? Kan det vara bra att veta HUR beslutet skall tas? Vore det en bra idé att undvika kända tankefel? Svaren överlåtes åt läsarna, förslag och idéer mottages tacksamt för de flesta av oss har erfarenheter av detta genom hela livet i olika situationer. Det finns också långa listor med olika beslutsmodeller och gruppövningar för olika ändamål.
Hur pröva en idé?
Det finns bland mycket annat en bra metod som bygger på att deltagarna i ledningsgruppen intar olika roller som Forskaren, Artisten, Domaren och Krigaren. Alla representerar olika synsätt för att utmana ett förslag. Deltagarna kan dela ut 64 olika kort till varandra och inta olika roller när ett förslag skall testas. Denna enkla metod frigör oss från våra vanliga roller och tankefel och hjälper oss att bli kreativa.
Ett förslag
Hör gärna av dig till oss med synpunkter på beslutsfattande och osäkerhet, kanske har du någon synpunkt eller tips du gärna vill dela med dig av. Har du behov av att träna någon grupp i beslutsfattande och vill ha lite tips är du också välkommen att höra av dig.
Du når mig via 0708-57 34 00 eller rickard@stratu.nu
Hälsningar,
Rickard Hagtorn